John Blankenstein Foundation

 

Schokkend: voetbalclubs vragen spelers in de kast te blijven
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer vijf tot tien procent van de bevolking holebi is (homoseksueel, lesbisch, biseksueel). Sinds 2001 mogen in Nederland mensen van dezelfde sekse ook met elkaar trouwen. Opvallend is echter dat in topsport homoseksualiteit nog altijd een taboe is. Ik sprak hierover met Karin Nederpelt-Blankenstein, de zus van wijlen John Blankenstein en tevens voorzitter van de gelijknamige foundation. John was de eerste scheidsrechter die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam.

Anno 2012 blijkt helaas nog steeds dat sporters niet voor hun geaardheid durven uit te komen of kiezen voor een individuele sport in plaats van een teamsport. Bovendien denkt bijna de helft van de homoseksuelen aan zelfmoord. Een schokkend hoog percentage. De John Blankenstein Foundation (verder JBF) maakt zich sterk om homoseksualiteit bespreekbaar te maken in de sport en daarmee de sociale acceptatie van homo’s te bevorderen. De inzet van de JBF richt zich op sport in de brede zin, en dan met name de grote groep van amateurs die sporten. Daarbinnen betreft het vooral de mannelijke teamsporten. Vooral daar is het gedrag van sommige spelers en supporters (ook sommige ouders van kinderen) homo-onvriendelijk.

Toen John in 1992 Engeland – Denemarken floot, kopte The Daily Mirror: ‘Tonight’s ref is gay.’ Karin vertelt daarover: “Er was altijd aandacht voor zijn geaardheid, zeker in het buitenland. Ook voor die betreffende wedstrijd vroeg een journalist naar dat krantenartikel. Johns nuchtere antwoord: ‘Actually that’s not entirely wrong’. Typisch John, in de voetbalwereld had hij altijd zijn woord klaar. Daar was hij op zijn plek. John heeft ook een aantal homoseksuele profvoetballers gesteund; zijn schouder en luisterend oor geboden. Er zijn enkele jongens die hun geheim over hun geaardheid hebben gedeeld met John. Het kwam voor dat ze hun homoseksualiteit vertelden aan de club, het antwoord was dan: ‘Dat is oké, maar praat er maar niet over en kom er niet publiekelijk voor uit’. En nu hebben ze een gezin en zitten ze nog steeds in de kast. Ik veroordeel het niet; iedere speler heeft zijn eigen bijzondere individuele situatie. Toch had ik verwacht dat er meer oudvoetballers nu toe zouden zijn aan hun waarheid, aan hun verhaal, aan hun leven. En uiteraard hoop ik dat een homoseksuele voetballer uit de kast komt. Of het liefst: een aantal tegelijk. Dan hebben ze steun aan elkaar en geven ze een sterk signaal af. Ik denk dan ook aan de positieve impact die bekende topsporters hebben op het maatschappelijk beeld, op de bepalende media, op mensen, op volwassenen en kinderen.”

Coming outs
De Britse profvoetballer Justin Fashanu is de eerste en enige profvoetballer –waarschijnlijk ook de bekendste – in Engeland die uit de kast is gekomen (in 1990). Door de reacties van zijn trainer, publiek en zelfs zijn eigen familie stopte hij jaren later met profvoetbal. Door een beschuldiging aan zijn adres van seksueel misbruik, heeft hij ervoor gekozen zelfmoord te plegen (1998).
De coming-outs van de Amerikaan Testo, de Zweed Hysén, de Belg De Falco en onze eigen Wensley (voormalig speler van Helmond Sport) zijn helaas nog niet genoeg gebleken om dit taboe te doorbreken.

Het blijft pionieren

Nu, ruim 20 jaar nadat The Daily Mirror haar memorabele kop plaatste, is deze foundation nog steeds aan het pionieren. Niet alleen in de proftak, ook bij de amateurs. “We zijn al jarenlang bezig om vanuit de maatschappij meer begrip en acceptatie te creëren. Bij diverse sportclubs geven we workshops met name gericht op de jeugd en hun ouders, daar waar het probleem vaak ontstaat. Ook trainers en begeleiders worden geïnstrueerd om scheldpartijen en zogenaamde ‘grapjes’ tegen homo’s gericht aan te pakken”, aldus Karin. “Toch krijgen we nog vaak nee te horen als we willen praten over hun diversiteitsbeleid. Nu selecteren we zorgvuldig clubs om de sociale acceptatie van homoseksualiteit te bespreken. We hopen dat dan andere clubs dit voorbeeld volgen. We willen een olievlek creëren. Het gaat met kleine stappen. Ik ga door en blijf me inzetten voor de ambities van mijn broer.”

Mijlpaal

In samenwerking met onder andere de KNVB, COC Nederland, NOC*NSF, Stichting Meer dan Voetbal en gay.nl heeft de JBF meegewerkt aan een actieplan van de KNVB om homo-acceptatie te bevorderen. “Een mijlpaal”, zegt Karin. “Jarenlang hebben we contact gezocht met de KNVB en kregen we nul op het rekest. Nu neemt Michael van Praag het voortouw om deze problematiek echt aan te pakken en ligt er een concreet plan. Clubs kunnen er niet meer omheen want homo-acceptatie wordt expliciet meegenomen tijdens opleidingen en bijeenkomsten van de voetbalbond. Eindelijk wordt het bespreekbaar gemaakt en geëvalueerd hoe het gaat.”


Global Progress steunt de John Blankenstein Foundation in haar visie en missie. Ik persoonlijk hoop dan ook dat steeds meer sporters ervoor durven te kiezen om hun eigen leven en hun eigen waarheid te leven en zich hierdoor gesteund voelen door de maatschappij en de mensen om hen heen. Hieronder een positief verhaal, dat kan de wereld veranderen. Bekijk hier het verhaal van rugbyster en icoon: Gareth Thomas

Wilt u meer weten over hoe u homo-emancipatie kunt bevorderen in uw sportclub? Ga dan naar: www.johnblankensteinfoundation.nl of mail naar info@johnblankensteinfoundation.nl.


No comments yet.

Leave a Reply