Heeft u veel te maken met spelers met andere culturele achtergronden en merkt u dat de communicatie niet altijd goed verloopt? En wilt u hier iets aan doen? Lees dan hieronder een aantal tips.
- Zorg als club voor een goed beleid ten aanzien van buitenlandse spelers, waarin niet alleen de praktische zaken worden beschreven, maar dat ook de begeleiding uitvoerig aan bod komt.
- Zorg voor een spelverdeler binnen de club die verantwoordelijk is voor de taakverdeling, overleg en afstemming, waar het de begeleiding van buitenlandse spelers betreft.
- Zorg voor een contactpersoon voor de speler die de taal van de speler spreekt (liefst iemand die uit hetzelfde land komt en al enige tijd in Nederland woont). Deze personen of familie wonen meestal in de buurt van de club, maar hoeven niet per se van de club te zijn.
- Besteed aandacht aan de verwachtingen van de speler.
- Zorg voor een goede introductie in het team, de club en Nederland zelf.
- Buitenlandse spelers hebben niet aan één woord genoeg. Neem de tijd voor communicatie. En wees ook flexibel in uw communicatie.
- Zorg voor onderling begrip van en voor de (buitenlandse) spelers. Bijvoorbeeld door tijdens een trainingskamp een speler iets te laten vertellen over het land van herkomst of door een keer te koken voor het hele team. En maak cultuurverschillen bespreekbaar.
- Hou er rekening mee dat alle nieuwe indrukken energie kosten. Energie die de speler niet in zijn spel of herstel kan stoppen. Daarbij kunt u ook een terugval na zes tot twaalf maanden verwachten.